Atatürk’ün sofrası hakkında şimdiye kadar çok şey
söylendi, makaleler ve ciltler dolusu kitaplar yazıldı ama o sofraya gelen
yemekler pek merak edilmedi, yemeklerin hazırlandığı mutfak ve mutfağın nasıl
işlediği araştırılmadı.
Mustafa Kemal Paşa’nın yaşadığı ve bazen uzun, bazen kısa
müddetlerle kaldığı yerlerin; yani Çankaya’nın, Dolmabahçe Sarayı’nın, Florya
Köşkü’nün ve diğer mekânların ortak özellikleri birer bekâr evi olmalarıydı.
Atatürk’ün Mutfağı’nda devletin kurucusunun sofrasına
gelen yemeklerin hazırlandığı mutfağın kuruluşu, satın alınan mutfak âletleri,
yemek takımları, aşçılar, o devirde sofracı denen garsonlar, yiyecekler,
içecekler ve Atatürk’ün hususî hesabından karşıladığı yeme-içme masrafları
belgelere dayanılarak anlatılmaktadır.
Kitapta kullanılan belgeler şimdi Cumhurbaşkanlığı
Arşivi’ndedir ve 1921’den, yani Mustafa Kemal Paşa’nın Çankaya Köşkü’ne
yerleşmesinden itibaren yapılan bütün harcamaların evrakı mükemmel
şekilde muhafaza edilmiştir.
Bu kitap Atatürk’ün mutfağını konu alan ilk çalışmadır ve
kitapta yazılanların tamamının kaynağı, Cumhurbaşkanlığı Arşivi’ndeki
belgelerdir.